Založ si blog

O tom ako to Rádio_FM robí dobre, ale mohlo by ešte lepšie

Verejnoprávny vysielateľ Rádio_FM to vo svojom žánri robí super. Má ale naviac.

 

 

Tento článok nie je o hejtovaní Rádia_FM. Práve naopak. Efemko ako „propagátor“ alternatívnej scény má jedinečnú, nezastupiteľnú úlohu v slovenskom rozhlasovom éteri a držím mu palce. Sme však malé päť a pol miliónové Slovensko. Menšie ako napríklad mesto New York. Tieto mikro-rozmery dovoľujú štvrtému okruhu verejnoprávneho rozhlasu free style. Veď kto by im už v celoslovenskom meradle mohol robiť v rámci žánru reálne konkurenciu? Nikto. O čom tento článok teda je? O reflexii, ktorú môže dať len takýto článok, keďže reálna konkurencia v žánri neexistuje. Takáto konkurencia by inak bola tou skutočnou reflexiou. Ale lokálneho vysielateľa alternatívneho žánru, bratislavské rádio The End s prihliadnutím k tomu, že nevysiela tak ako _FM na väčšine územia Slovenska či rakúske verejnorpávne FM4, ktoré tiež nevysiela na väčšine Slovenska, za reálnu konkurenciu v žánri považovať nemožno. Ako autor článku sa nestaviam do pozície majiteľa pravdy. Ponúkam len svoj subjektívny pohľad, i keď obohatený dlhoročnými skúsenosťami z pôsobenia vo verejnoprávnych ale aj  súkromných, alternatívnych, ale aj komerčných slovenských rádiách.

 

Čo povie fanúšik Rádia_FM?

Kto iný mi zahrá to čo Efemko? Jedinečné rádio v slovenskom éteri, ktoré mi ponúkne najmä hudobne (ale nielen) to, čo mi iné rádiá nikdy neponúknu. Má tento fanúšik pravdu? Má!

 

Kde je aktuálne Rádio_FM?

V priestore tvorcu hodnôt. Nie je to zlá cesta. Ak v ňom chce zostať, nikto mu ho nemôže brať. Pravdepodobne sa na tom zhodne užšie vedenie rádia, ale predpokladám, že aj radoví zamestnanci.

 

V čom sa dá posunúť dopredu?

Nevymedzovať sa voči niektorým kritikom, ktorí poukazujú na „elitárstvo“, ale naopak zobrať si od nich to, čo môže prospieť. To je cesta k celistvosti projektu. A pozor, nemyslím tým podliezanie svojej latky ani odbočovanie od čisto alternatívneho žánru. Takéto pokusy tu už boli. A boli nešťastné. Niekedy na prelome rokov 2009/20010 začalo Efemko v snahe rozšíriť svoju poslucháčsku základňu hrať v dennom vysielaní aj skladby od Black Eyed Peas a podobne. Výsledok? Nových poslucháčov to veľmi neprilákalo a mnohí, ktorí boli verní alternatíve sa ešte asi dva roky ošívali znovu si zapnúť Rádio_FM lebo sa cítili „oklamaní“. V hudbe nech si Efemko svoje „elitárstvo“ v dobrom slova zmysel nechá. Čo sa dá vylepšiť je všetko ostatné mimo hudby. Napríklad moderátorky a moderátori denného vysielania.

 

Moderátori

Moderátorky a moderátori Rádia_FM na mňa, narozdiel od mnohých komerčných staníc, nekričia. Kvitujem. Pokojný prejav – presne toto čaká poslucháč nekomerčného rádia od svojho obľúbeného vysielateľa. S čím sa ale dá pracovať smerom k ďalšiemu zlepšeniu, je emócia. Niektorí moderátori/moderátorky denného vysielania Rádia_FM na mňa občas pôsobia „cool nad vecou“, bez emócie, čo je presne ten subjektívny omyl, keď niekto bez reálnej konkurencie sám uveril, že toto je cesta, bez toho, aby mal reálne v teréne (prieskumami) overené, že toto poslucháč chce.

 

Zahraničné prieskumy (aj alternatívnych staníc) pritom ukazujú, že bez ohľadu na to či je cieľovka komerčná alebo alternatívna, to čo na poslucháča zaberá, sú emócie. V prípade alternatívneho vysielateľa sa o to viac dbá, aby emócie boli uveriteľné, autentické, „skutočné“.

 

Výborne pracuje s emóciou v dennom vysielaní napríklad Daniel Baláž, Andrej Svitok či Marián Mitaš alias Mizzi.

 

Čo je však ťažký úlet do čias Rádia Ragtime niekedy 25 rokov dozadu a signalizuje to uzatváranie sa rádia smerom do seba, namiesto prospešného komunikatívneho otvárania sa smerom von, je moderátor Galagher v dennom vysielaní. Ťažko afektovaný bratislavský prejav v prime time verejnoprávneho rádia, ktoré vysiela na väčšine územia republiky, je vodou na mlyn uleteným kritikom, ktorí v diskusiách nazývajú Rádio_FM „feťáckym rádiom“ (s týmito kritikmi sa pochopiteľne prudko nestotožňujem).

 

Galagher je nepochybne kráľ vo svete tanečnej hudby. To mu nikto neupiera. Dokonca by som mu doprial ešte väčší priestor so svojimi tanečnými špeciálmi mimo prime time, po 18:00 alebo po 20:00 večer. Tam sedí perfektne. Ale počúvať prudko afektovaný prejav moderátora v dennom vysielaní, ktoré má byť aj v rámci žánru širokospektrálne a do istej miery nerušivé, naozaj už v roku 2020 neprejde ani v hypotetickom novovzniknutom regionálnom rádiu v Šaštíne. V prime time Rádia_FM, ale áno.

 

P.S.: Predtým, než sa spustia možné hejty na tento článok, chcem na jeho konci znovu upozorniť, že som veľkým fanúšikom Rádia_FM a vôbec alternatívneho rozhlasového vysielania na Slovensku, nie jeho „hejterom“. Tým, ktorí robia v Efemku odkazujem v zásade, to isté čo v úvode: Tak ako to robíte, je to fakt super… ale vždy je priestor na zlepšenie.

 

 

 

 

Nový zjav medzi slovenskými regionálnymi rádiami – The End

06.01.2020

Od apríla minulého roka vysiela v Bratislave na frekvencii 97,2 FM nové rádio The End. Počas prvých deviatich mesiacov zatiaľ ponúklo 24-hodinový nemoderovaný program s jasne vymedzeným hudobným formátom. The End vzniklo rebrandom z clasic rockovej stanice Aligátor a profiluje sa ako hudobné, alternatívne rádio pre Bratislavu. Aj z jinglov, v ktorých počuť [...]

Začiatok ranného vysielania v regionálnych rádiách

26.12.2019

Verím, že slovenské regionálne rádiá majú chuť reálne konkurovať tým celoplošným. Aby to neostalo tak ako doteraz, iba pri chuti, je dôležité aj regionálne vysielanie nastaviť formátovo profesionálne. Dostatok finančných zdrojov tomu určite pomôže, no nie je nevyhnutným základom, bez ktorého sa nedá pohnúť ďalej. Aj „low budget“ projekt môže byť pri [...]

Ako správne používať jingle v regionálnom rádiu (Rádio Rebeca z Martina)

24.12.2019

Slovenské lokálne a regionálne rádiá zažívajú v posledných rokoch hlboký prepad počúvanosti. Výnimkou je stabilizovaná počúvanosť regionálnych rádií, ktoré vysielajú už veľmi dlho (napr. najstaršie regionálne Rádio Frontinus zo Žiliny alebo jedno z najstarších regionálnych rádii – Beta Rádio Bojnice – obe začali vysielať v 90. rokoch). Výnimkou sú [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 8494x
Priemerná čítanosť článkov: 2124x

Autor blogu

Kategórie