Založ si blog

Začiatok ranného vysielania v regionálnych rádiách

Verím, že slovenské regionálne rádiá majú chuť reálne konkurovať tým celoplošným. Aby to neostalo tak ako doteraz, iba pri chuti, je dôležité aj regionálne vysielanie nastaviť formátovo profesionálne. Dostatok finančných zdrojov tomu určite pomôže, no nie je nevyhnutným základom, bez ktorého sa nedá pohnúť ďalej. Aj „low budget“ projekt môže byť pri správnom použití know-how úspešný.

 

Konkrétnych programových zmien potrebných na profesionálne naformátovanie regionálneho rádia by v aktuálnom stave slovenských lokálnych a regionálnych staníc boli desiatky. Poďme, ale postupne. Dnes sa zastavím čiastkovo pri jednej malej skladačke z celej mozaiky a to je správne načasovanie začiatku ranného vysielania.

 

Ranné vysielanie má byť výkladnou skriňou každého rádia. Ak totiž ráno dokážeme zaujať poslucháča, je väčší predpoklad, že si ten istý poslucháč naladí našu stanicu aj počas dňa – napríklad v práci či v aute cestou domov z práce.

 

SK regionálne rádiá začínajú svoje moderované ranné vysielanie cez pracovný týždeň väčšinou o 6:00. Nie je to úplne tragický čas. No v regiónoch, kde ľudia vstávajú do práce, do podnikov, fabrík, baní, prevádzok často niekedy aj pred piatou hodinou ráno, tak aby o šiestej už boli v robote, je na zvážanie či by nebolo lepšie posunúť začiatok ranného vysielania skôr na 5:00. Hovorím o väčšine, nie o všetkých regionálnych rádiách. Rádio Sity vysielajúce v Bratislave s prihliadnutím k neskoršiemu vstávaniu ľudí v tomto meste, sa naozaj nemusí trápiť moderovaným vysielaním pred šiestou. Prudko „konkurencie-neschopne“ k celoplošným staniciam však v tejto súvislosti pôsobí fenomén regionálneho rozhlasového vysielania no Hornej Nitre, kde tamojšie topoľčianske Rádio Yes a tiež bojnické Beta Rádio začínajú svoje moderované ranné vysielanie počas pracovného týždňa až od 7:00.

O tom ako to Rádio_FM robí dobre, ale mohlo by ešte lepšie

10.01.2020

Verejnoprávny vysielateľ Rádio_FM to vo svojom žánri robí super. Má ale naviac. Tento článok nie je o hejtovaní Rádia_FM. Práve naopak. Efemko ako „propagátor“ alternatívnej scény má jedinečnú, nezastupiteľnú úlohu v slovenskom rozhlasovom éteri a držím mu palce. Sme však malé päť a pol miliónové Slovensko. Menšie ako napríklad mesto New [...]

Nový zjav medzi slovenskými regionálnymi rádiami – The End

06.01.2020

Od apríla minulého roka vysiela v Bratislave na frekvencii 97,2 FM nové rádio The End. Počas prvých deviatich mesiacov zatiaľ ponúklo 24-hodinový nemoderovaný program s jasne vymedzeným hudobným formátom. The End vzniklo rebrandom z clasic rockovej stanice Aligátor a profiluje sa ako hudobné, alternatívne rádio pre Bratislavu. Aj z jinglov, v ktorých počuť [...]

Ako správne používať jingle v regionálnom rádiu (Rádio Rebeca z Martina)

24.12.2019

Slovenské lokálne a regionálne rádiá zažívajú v posledných rokoch hlboký prepad počúvanosti. Výnimkou je stabilizovaná počúvanosť regionálnych rádií, ktoré vysielajú už veľmi dlho (napr. najstaršie regionálne Rádio Frontinus zo Žiliny alebo jedno z najstarších regionálnych rádii – Beta Rádio Bojnice – obe začali vysielať v 90. rokoch). Výnimkou sú [...]

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 07:37

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 8501x
Priemerná čítanosť článkov: 2125x

Autor blogu

Kategórie